Bułeczki o smaku migdałów
Łatwe i szybkie w przygotowaniu (chyba jak wszystko na tym blogu!). Mięciuchne w środku, delikatne i pachnące migdałami. Idealne w połączeniu z sezamem. Wspaniałe ciasteczka, które są dobre nawet na trzeci dzień, choć najlepiej smakują zaraz po upieczeniu i wystudzeniu.
SKŁADNIKI
(na 20 sztuk)
na ciasto
2,5 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
4 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropel aromatu migdałowego
125 g masła lub margaryny
1 jajko
150 ml mleka
do dekoracji
cukier
sezam
WYKONANIE
- W misce mieszamy mąkę, cukier, proszek i aromat migdałowy. Nastawiamy piekranki na 225 stopni.
- Tłuszcz kroimy na drobne kawalki i rozprowadzamy dokładnie z mąką i resztą składników.
- Wlewamy rozmącone jajko (troszkę jaja zostawiamy do posmarowania ciastek), dodajemy mleko i szybko zagniatamy ciasto.
- Formujemy z ciasta dwa wałki i kroimy każdy na 10 cząstek. Każdą smarujemy jajkiem, posypujemy cukrem i sezamem.
- Pieczemy na blasze wyłożonej pergaminem przez ok.10 min.
Komentarze
Prześlij komentarz