Pyszna sałatka z rukolą, łososiem i mozzarellą

         Przepis na tę sałatkę przywiozłam spod Zamościa, ale bynajmniej nie jest to potrawa regionalna. U cioci Basi w kuchni rządzą pirógi biłgorajskie, pierożki z kaszą gryczaną i cebularze, ale zawsze jest też miejsce na kulinarne nowinki. Sałatka, którą proponuję jest lekka i pyszna. Idealna na kolację. Ja ostatnio nie mam serca do majonezowych sałatek, więc to doskonała propozycja, dla wszystkich, którzy od niego stronią. 


SKŁADNIKI
(na 2 osoby)

pół opakowania rukoli
1 kulka mozzarelli
100 g łososia wędzonego
kilka suszonych pomidorów z zalewy
100 g krótkiego makaronu
garść nasion słonecznika
1/5 szklanki sosu vinegret*

*sos vinegret można zastąpić gotowym sosem z torebki (jeśli ktoś toleruje, to najlepszy jest grecki), rozrobionym w 4 łyzkach oleju


PRZYGOTOWANIE

Gotujemy makaron al dente. Odcedzamy, oblewamy zimną wodą na durszlaku. Mozzarellę, łososia, pomidory kroimy na małe cząstki. Słonecznik prażymy na suchej patelni. Do miski wrzucamy rukolę, makaron, mozarellę, pomidory i łososia. Polewamy całość sosem. Mieszamy. Na końcu posypujemy całość prażonym słonecznikiem.





Komentarze

Popularne posty