Bezowa szarlotka czyli jabłecznik z pianką
Uwielbiam ją! Kocham to ciasto miłością szczerą i wielką. Zawsze gdy je zrobię znika w mig. Nigdy nie zalega. Od rodziców dostałam sporo jabłek, więc nie szczędzę i robię to ciacho co jakiś czas. Jedno z pierwszych, podstawowych, które upiec powinna każda szanująca się pani domu ;) czy też domu pan :)
SKŁADNIKI
ciasto
400 g mąki
5 łyżek cukru
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kostka margaryny
4 żółtka
szczypta soli
2 łyżki gęstej śmietany lub jogutru greckiego
piana
białka z 4 jajek
szczypta soli
szklanka cukru
nadzienie
kilogram jabłek
cynamon
WYKONANIE
- Do mąki dodajemy cukier, proszek, sól. Margarynę dzielimy na kawałki i dodajemy do mąki. Siekamy nożem mąkę z tłuszczem, do momentu aż z margaryny zrobia się małe kawałeczki.
- Dodajemy żółtka i śmietanę. Zagniatamy ciasto. 2/3 schładzamy w lodówce przez 20-30 min, 1/3 przez ten czas zamrażamy.
- W czasie chłodzenia ciasta przygotowujemy farsz. Jabłka myjemy, obieramy, kroimy w kawałeczki i zesmażamy . Dodajemy cynamon. Odstawiamy.
- 2/3 ciasta z lodówki wałkujemy i wykładamy na blaszkę. Na ciasto kładziemy farsz.
- Z białek i cukru ubijamy sztywną pianę, którą pokrywamy jabłka.
- Wyjmujemy pozostałe ciasto z zamrażalnika i scieramy je na tarce jarzynowej , bezpośrednio na pianę z białek. Pieczemy wszystko w 180 stopniach przez ok 45 min.
Idealne ciacho do gorącej herbatki :)
OdpowiedzUsuńJaka apetyczna :) To ulubiona szarlotka mojego męża :)
OdpowiedzUsuńna jaka wielkosci blache?
OdpowiedzUsuń