Kruche ciasteczka maślane

        Banalnie proste w przygotowaniu. Bajecznie pyszne. Cudownie kruche. Niemal rozpływają się w ustach. Znikają w mig, więc najlepiej przygotować je z podwójnej porcji. Z ilości, którą podaję niżej wychodzą mniej więcej dwie blachy piekarnikowe. Mama Agi, która podała mi źródło tego przepisu, robiła z tych ciastek małe gwiazdkowe choineczki. Wyglądały obłędnie. Pewnie powtórzę pomysł na następne Święta Bożego Narodzenia.


SKŁADNIKI

300 g mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
50 g cukru pudru
4 łyżeczki cukru waniliowego
1 jajko
150 g masła (lub margaryny)


WYKONANIE

Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej cukier, proszek i masło. Tłuszcz siekamy w mące szerokim nożem tak, aby go jak najbardziej rozdrobnić. Dodajemy jajko. Zagniatamy ciasto. Wstawiamy gotowe ciasto do lodówki na 20 minut. Po tym czasie, ciasto wałkujemy i wycinamy z niego dowolne kształty. Ciastka układamy na blasze i pieczemy 10 minut w 180 stopniach.



Komentarze

  1. Mniam, uwielbiam takie ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ciacha maślane...:D Ciasteczka będą na Święta jak znalazł :)
    Znowu będą gwiazdki, choinki i renifery :):P
    Pozdrawiam :))

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty