Tarta ze szpinakiem

     Oto kolejna propozycja na tartę. Tym razem jako nadzienie wykorzystany będzie sos szpinakowy. Bardzo prosty pomysł na bardzo smaczny obiad. Zamiast mozzarelli możecie użyć tartego żółtego sera. Też będzie dobrze!

SKŁADNIKI

ciasto (przepis tu)

pół kilograma mrożonego szpinaku
kostka fety
czosnek (2 ząbki)
cebula
pieprz
mozzarella lub tarty, żółty ser
olej


WYKONANIE

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek, a potem szpinak. Mieszamy i odparowujemy nadmiar wody. Dodajemy pokruszoną fetę, dokładnie mieszamy, żeby ser się rozpuścił. 
Ciasto wykładamy na blaszkę i podpiekamy przez 10 minut w piekarniku. Po tym czasie wykładamy na nie masę szpinakową. Na wierzch kładzemy plastry mozzarelli lub posypujemy całość serem. Zapiekamy ok.20 min. w temp 180 stopni, pilnując,żeby ser się nie przypalił:) 





Komentarze

Popularne posty