Wieprzowe kotleciki Pascala

    Jeśli nie lubicie tradycyjnych mielonych, jeśli nie znosicie smażenia mięsa i pryskającego tłuszczu, jeśli chcecie odchudzić troszkę wieprzowe kotlety, to ten przepis jest dla Was. To kolejna propozycja z książki kucharskiej Lidla. Bardzo aromatyczne, szybkie w przygotowaniu i smaczne kotleciki. 


SKŁADNIKI

0,5 kg mięsa mielonego
1 cebula
2-3 łyżki posiekanej świeżej kolendry
2-3 łyżki posiekanej naci pietruszki
łyżka soku z cytryny
ząbek czosnku
łyżka tartego kminku
szczypta pieprzu cayenne
jajko
bułka tarta
pieprz
sól
odrobina oliwy lub oleju rzepakowego do natłuszczenia patelni grillowej


  1. Mięso przekładamy do miski.
  2. Czosnek i cebulę drobno siekamy. Dodajemy do mięsa.
  3. Do wieprzowiny dorzucamy kolendrę, pietruszkę, sok z cytryny. Wbijamy jajko. Dosypujemy ok 30 g bułki tartej i mieszamy.
  4. Dodajemy przyprawy i dalej wyrabiamy masę.
  5. Dodajemy  20-30 g bułki tartej i mieszamy.
  6. Ręce smarujemy oliwą i formujemy z mięsa kotleciki, które potem obsmażamy na petelni grillowej.
  7. Następnie przekłądamy kotelciki do żaroodpornego naczynia i pieczemy 6 minut w piekarniku w 180 stopniach.
  8. Mozna podawać z sosem jogurtowym (jogurt, pieprz,sól).



Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty