Sałatka perska

        Bardzo smaczna i niezbyt pracochłonna. Niby nic wymyślnego, a jednak smak zapamiętuje się na długo i ma się ochotę do niego wracać. W oryginalnym przepisie radzą dodać środek sałaty rzymskiej, ja dałam sałatę lodową, która moim zdaniem tez się sprawdziła. 

SKŁADNIKI 

środek sałaty rzymskiej (albo sałata lodowa)
4 pomidory 
pół ogórka
1 cebulka (albo nie;)

sos

3 łyżki oliwy
sok z cytryny
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
sól pieprz


WYKONANIE

  1.  Liście sałaty rwiemy na drobne kawałki.
  2. Pomidory i ogórka kroimy w kostkę. To samo z cebulą, jeśli zdecydowaliśmy się ją dodać ( jeśli chcecie, uninąć kłopotów po zjedzeniu surowej cebuli, radzę ją przedtem sparzyć wrzątkiem).
  3. Warzywa mieszamy. Polewamy sosem,który sporządzamy poprzez połączenie i wymieszanie składników.
  4. Sałatkę nalezy zmieszać i polać sosem zaraz przed zjedzeniem!



Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty