Ciasto marchewkowe z kolendrą

          Bardzo wilgotne, słodkie, o pięknym pomarańczowym kolorze, z dodatkiem w postaci zmielonej kolendry, która dodaje ciekawego posmaku. Zamiast niej, można wrzucić pokrojone drobno listki świeżej melisy. W oryginale, ciasto powinno być przygotowane z serkową polewą. Ja z niej zrezygnowałam, ze względu na swoją bezmleczną dietę, ale przepis Wam podam :) 


SKŁADNIKI

ciasto

225 g masła lub margaryny
600 g tartej marchwi
4 jaja
380g cukru
240 g mąki pszennej
4 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżeczki cukru wanilinowego
2 łyżeczki startej na proszek kolendry 

polewa

125 g serka śmietankowego
50 masła lub margaryny
150 g cukru



WYKONANIE

  1. Nastawić piekarnik na 175 stopni.
  2. Margarynę lub masło rozpuścić.
  3. Jaja ubić z cukrem na jasnokremową masę.
  4. Zmieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy. Dodawać stopniowo do masy z cukru i jaj. 
  5. Do powstałej masy wlać roztopiony tuszcz i dodac tartą marchew. Dokładnie wymieszać.
  6. Formę o wymiarach 20x30, wysmarowac tłuszczem i wysypać bułką tartą. Wlać masę do formy. Wyrównać.
  7. Piec do momentu, aż ciasto się zetnie (do "suchego patyczka") czyli ok.20-30 min. (zależy od piekarnika)
  8. Polewa: Zmieszać składniki na gładą masę. Posmarowac wierzch ciasta. Schładzać w lodówce przez ok. 2 godziny.


Komentarze

  1. Marchewkę z kolendrą lubię, ale do tej pory to połączenie stosowałam tylko w wytrawnych daniach. Zaciekawiłaś mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie sobie piekę to ciacho i jak dla mnie za krótki czas pieczenia. Jakieś za mokre w środku. Porównywałam z innymi przepisami i tam jest, że trzeba piec godzinę.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ono wychodzi takie "mokre", no ale nie może być surowe :) Pieczemy do suchego patyczka. Ja napisałam 20-30 min, bo tyle piekłam w swoim piekarniku, który lubi przypalać i jest kapryśny. Godzinę to według mnie zdecydowanie za długo jak na tę porcję ciasta.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty