Placek ziemniaczany po mojemu

         Po cygańsku, po węgiersku, po zbójnicku... różnie zwał ziemniaczanego placka z gulaszem mięsno-warzywnym. Ja postanowiłam trochę poimprowizować i stworzyć swoją wersję tego, jakże smacznego i sytego dania.

PLACKI:

1 kg ziemniaków
1 mała cebulka
1 jajko
2-3 łyżki mąki
sól, pieprz

WYKONANIE:

1. Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce. Odstawić na parę minut i zebrać nadmiar wody. Dodać jajko, mąkę i doprawić przyprawami.

GULASZ:

1 pierś z kurczaka
1 papryka
30 dag pieczarek
1 cebula
1 puszka pomidorów
1-2 łyżeczki przecieru pomidorowego
1 łyżka mąki
1 łyżka śmietany 12%
sól
pieprz
papryka słodka
papryka ostra

WYKONANIE:

1. Pieczarki kroimy  i obsmażamy na patelni.

2. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy w garnku. Dodajemy pokrojoną paprykę i smażymy razem z cebulą przez 10-15 minut, aż papryka zmięknie. Dodajemy usmażone pieczarki, a następnie wlewamy pomidory z puszki i przecier pomidorowy. Można dodać też odrobinę przegotowanej wody.

3. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem i obiema paprykami. Usmażone mięso dodajemy do garnka z warzywami. Wszystko dokładnie mieszamy i dusimy na wolnym ogniu przez około 20 minut.

4. Łyżkę mąki rozrabiamy w zimnej wodzie. Zagęszczamy nasz sos, chwilę gotujemy i dodajemy łyżkę śmietany. Całość doprawiamy solą, pieprzem według uznania.




Komentarze

  1. Ja zazwyczaj robię na dużej patelni (średnica 28 cm) i wychodzi mi 4-5 placków.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty