Mama Ela gotuje... wegetariańskie leczo
Po kolejnym pobycie w rodzinnym domu i po kolejnym obżarstwie postanowiłam, że trzeba podzielić się ze światem pysznościami, jakie potrafi wyczarować nasza Mamunia :) Na pierwszy ogień idzie leczo z cukinii. Król wakacyjnego grillowania. Idealny jako dodatek do mięs, ale świetnie sprawdza się także jako samodzielne danie.
SKŁADNIKI
2 duże cebule
2 czerwone papryki
0,5 kg pomidorów
1 duża cukinia
5 dag masła
4 łyżki oleju
2 czerwone papryki
0,5 kg pomidorów
1 duża cukinia
5 dag masła
4 łyżki oleju
bazylia
sól, pieprz
sól, pieprz
WYKONANIE
1. Cebule kroimy w pół-piórka i obsmażamy na oleju na biało. Dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę. Całość smażymy parę minut mieszając od czasu do czasu.
2. Cukinię bez nasion kroimy w cząstki, wrzucamy do cebuli i papryki. Smażymy, aż warzywa zmiękną.
3. Przyprawiamy bazylią, solą i pieprzem. Dodajemy masło. Smażymy jeszcze przez chwilę i gotowe.
Ah! Aż zgłodniałam!
OdpowiedzUsuńu mnie dziś coś takiego ryż z warzywami z patelni, zapraszam może posmakuje http://edupelzaki.blogspot.com/2013/08/ryz-z-warzywami-z-patelni.html
OdpowiedzUsuń