Kofta wegetariańska

        Chyba wszyscy klienci barów wegetariańskich uwielbiają koftę. W poszukiwaniu przepisu na to danie, przeszukałam polskie strony dotyczące gotowania. Moje serowe kulki, są efektem fuzji różnych instrukcji na  ich wykonanie. Warto wspomnieć o tym, że kofta wegetariańska, to odpowiedź na powszechne w kuchni bałkańskiej i orientalnej mięsne klopsy, przyrządzane najczęściej z jagnięciny lub wołowiny z rozmaitymi dodatkami. W kuchni indyjskiej znajdziemy głównie kofty wegetariańskie, składające się z sera panir i warzyw. 



SKŁADNIKI 

Kulki

4 średniej wielkości ziemniaki
250 g chudego twarogu
jajko
szczypta soli
szczypta pieprzu
pół łyżeczki przyprawy garam masala (albo miksu z gałki, kurkumy, cayenne, cynamonu)
2-3 łyżki mąki (ziemniaczana/pszenna/kukurydziana)
bułka tarta
olej do smażenia

Sos

jogurt grecki
2-3 łyżki przecieru pomidorowego
sól
pieprz
cayenne
szczypta cukru
2 łyżki oliwy



WYKONANIE


KULKI: Ugotowane ziemniaki studzimy i rozgniatamy. Dodajemy twaróg, jajko, przyprawy, mąkę i wszystko razem mieszamy (najlepiej dłonią). Dodajemy odpowiednią ilośc bułki tartej (tak, aby z masy wygodnie formowało się kulki).  Kulki można obotoczyć tylko w mące albo w panierce z mąki, jajka i bułki tartej (takiej jak do schabowego ;). Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju (nalezy użyć go dość sporo) ze wszystkich stron. Usmażone kulki wykładamy na papierowy recznik, który "ściągnie" nadmiar tłuszczu.

SOS: Wymieszać wszystkie składniki dokłanie i podgrzać do chwili, aż sos zacznie bulgotać. Nie gotować. 


Kofta wege smakuje najlepiej z ugotowanym brązowym ryżem lub kuskusem. Jako uzupełnienie dania, podać należy jakąś smaczną surówkę. Proponuję tartą marchew z ananasem, buraki, surówkę z kapusty lub marchewkę ze śmietaną.











Komentarze

Popularne posty