Lekka zupa meksykańska

           Nie pamiętam obiadu w rodzinnym domu bez zupy. Zupa była zawsze. Pyszna i sycąca. Teraz doceniam ją za to, że mogę wziąć ją do pracy, odgrzać i wrzucić cieplutką w pusty żołądek ;) Tę zupę lubię dodatkowo za to, że jest szybka w przygotowaniu i świetnie smakuje. Przepis pochodzi z bardzo fajnej książki "Lekka kuchnia polska".


SKŁADNIKI

50 dag mielonego mięsa z indyka (użyłam z piersi kurczaka)
3 cebule
6 ząbków czosnku (dałam 3)
1 czerwona papryka
1 puszka kukurydzy
1 puszcza czerwonej fasoli
1 puszka białej fasoli
1 puszka pomidorów bez skóry
papryka chilli, papryka słodka
bazylia, oregano
sól, pieprz


WYKONANIE

1. Do garnka wlewamy zawartość wszystkich puszek wraz z zalewą. Dolewamy wody, tak uzyskać konsystencję zupy. Dodajemy soli i pieprzu do smaku. Gotujemy wszystko na wolnym ogniu przez 15-20 minut. 

2. Mięso doprawiamy chilli, papryką słodką, bazylią, oregano, solą i pieprzem. Podsmażamy na oliwie, dodajemy wcześniej podsmażoną cebulkę, a po chwili pokrojoną w kostkę paprykę. Smażymy do momentu, aż papryka zmięknie. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. 

3. Do garnka wkładamy usmażone mięso z papryką. Gotujemy jeszcze chwilę i w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. 







Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty