Ciasto na pizzę bez drożdży

          To ciasto jest cudowne. Nie dość, że nie potrzeba do niego drożdży, to jeszcze nie wymaga długiego wyrabiania. Po upieczeniu, stanowi doskonały, bo lekki spód pizzy. Nie dominuje nad wierzchnimi dodatkami. Przepis na nie znalazłam tutaj. Polecam, polecam po stokroć!



SKŁADNIKI

2 szklanki mąki
1/3 szklanki oleju lub oliwy
2/3 szklanki mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
szczypta pieprzu
zioła (wedle uznania)


WYKONANIE


Składniki wrzucamy do miski, mieszamy i wyrabiamy ręcznie. Ciasto powinno być sprężyste i łatwo odchodzić od ręki. Po zagnieceniu, wyjmujemy je z miski, wałkujemy i nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Pieczemy z ulubionymi dodatkami w temp.180 stopni, przez 30 min.



Komentarze

  1. zapisałam. lubię pizzę, ale często zapominam kupić drożdży :]

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie jest inaczej. Kupuję, zapominam o nich, a potem wyrzucam, bo juz się nie nadają. Proszek do pieczenia jest bardziej trwały ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty