Kurczak z Antyli Pascala
Jak Antyle, to wiadomo, że będzie fuzja smaków prosto z basenu Morza Karaibskiego. Hymmm, co my tu mamy? Mleczko kokosowe, wiórki, ananas. Jest pysznie, ale nie dla każdego ;) Pasjonatów pikantnych czy kwaśnych smaków odsyłamy do innych przepisów. Tu mamy delikatnie i słodko, chociaż gdzieniegdzie przebija się pieprzny smaczek;)
SKŁADNIKI
45 g wiórków kokosowych
4 piersi z kurczaka
400 ml mleczka kokosowego
dwie szczypty kurkumy
2 pomidory (duże)
2 cebule
tymianek
75 ml wody
sól
pieprz
ananas (może być z puszki)
3 łyżki świeżej kolendry
ryż
olej
WYKONANIE
- Pomidory parzymy, pozbywamy się gniazd nasiennych, a miąższ kroimy w grubą kostkę. Odkładamy do miski. Świeżego ananasa obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Tego z puszki też kroimy (jeśli jest w plastrach).
- Każdą pierś myjemy, osuszamy, kroimy na 3 kawałki.
- Oprószamy solą i pieprzem, podsmażamy z dwóch stron na rozgrzanym oleju, ąż kurczak będzie rumiany.
- Cebulę siekamy w piórka i dodajemy do kurczaka.. Smażymy 3 minuty.
- Dodajemy wiórki, smażymy ok minuty, cały czas mieszając.
- Dodajemy mleko kokosowe, pomidory, ananasa, wodę, kurkumę i tymianek ( świezy 3 gałązki, suszony 3 szczypty).
- Gotujemy wszystko pod przykryciem ok.20 minut. Jeśli sos nie zredukuje się odpowiednio, to przedłużamy czas gotowania do odpowiedniej gęstości.
- Doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy kolendrą.
- Podajemy z ryżem.
Komentarze
Prześlij komentarz