Pieczone kotlety wieprzowe z soczewicą
Te kotlety to taki troszkę kulinarny romans kuchni wege z tą mięsopełną ;) Soczewica-zamiennik mięsa w kuchni jaroszy i wieprzowina-mięcho, mięcho na 102, dobrały się w całkiem udana parę. Kotlety są nietypowe w smaku, ale pyszne i podwójnie zdrowe. Duża dawka błonnika i żelaza, czyli coś w sam raz dla anemików ;D Przygotowanie tych kotletów, zajmuje trochę czasu, ale porcja jest na tyle duża, że można mieć obiad z głowy na trzy dni ;)
SKŁADNIKI
oliwa
2 drobnoposiekane cebule
2 starte marchewki
400 g mielonej wieprzowiny (może być też wołowina)
szklanka brązowej lub zielonej soczewicy
300 g pomidorów z puszki (albo mniej;)
2 łyżki przecieru pomidorowego
300 ml bulionu warzywnego
3/4 szklanki czerwonego wina
2-3 łyżki sosu worcester (albo wcale)
2 jaja (albo 3)
2 duże garście posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz
WYKONANIE
- Na rozgrzaną oliwę wrzucamy cebulę i marchew. Smażymy 5-10 min, aż warzywa zmiękną.
- Dodajemy zmielone mięso, mieszamy wszystko dokładnie i dalej smażymy.
- Do mięsa dodajemy pomidory, soczewicę, bulion, wino. oprowadzamy do wrzenia i gotujemy całość ok 30 minut, aż płyn się wchłonie. Na końcu dodajemy sos.
- Garnek zdejmujemy z ognia, wbijamy jaja, dodajemy pietruszkę, doprawiamy, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
- Gdy masa wystygnie, formujemy z niej kotlety, układamy je na blasze wyłożonej papierem, albo w naczyniu żaroodpornym i pieczemy 25 min.
- podajemy z ziemniakami i sałatą.
Komentarze
Prześlij komentarz