Makaron ze szpinakiem. Przepis II.
Dawno mnie tu nie było. Dopadła mnie jakaś niemoc kulinarna. Nie to, że byliśmy o suchym chlebie i wodzie. Po prostu, nie było czasu, ani ochoty na nic nowego, czego nie było jeszcze na naszym blogu. No, ale mam kilka fajnych przepisów do zapamiętania, więc czas ruszyć z miejsca.
Podawałam już jeden przepis na sos szpinakowy. Znajdziecie go tutaj. Dziś chcę zaprezentować drugi, równie łatwy w wykonaniu. To idealne połączenie smaku szpinaku, czosnku i fety. Polecam.
SKŁADNIKI
(na 2 os.)
200-300 g makaronu
300 g szpinaku mrożonego
mała cebula
pół kostki sera typy feta
3-4 łyżki gęstego jogurtu
1/3 szklanki słodkiej śmietanki (można,ale nie trzeba)
czosnek 2-3 ząbki
pieprz
sól
WYKONANIE
- Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni, uważając by się nie przypaliła.
- Do cebuli dodajemy zamrożony szpinak. Całość podlewamy odrobiną wody, przykrywamy i czekamy aż szpinak się rozmrozi.
- Szpinak i cebulkę mieszamy, dodajemy pokruszoną fetę.Mieszamy.
- Dodajemy jogurt, śmietanę, czosnek przeciśnięty przez praskę i pieprz. Mieszamy. Chwilę gotujemy. Zdejmujemy z ognia mieszamy z makaronem. Voila!
Komentarze
Prześlij komentarz