Trufle z fasoli

Parę dni temu dostałam od mamy smsa, a w nim przepis na trufle z... fasoli. Po czym telefon: "Będę robić! Ewa poleca!". Myślę sobie: "Ewa? Nasza kuzynka? Sąsiadka? Mamy koleżanka z pracy?". W sumie nie powinnam się tak zastanawiać, gdy mama ze zdziwieniem w głosie stwierdziła: "No jak to jaka?! Ewa Wachowicz!". Zatem skoro pani Ewa poleciła, to trzeba spróbować. I wiecie co? Naprawdę warto! 

SKŁADNIKI:

1 szklanka fasoli Jaś
1 tabliczka gorzkiej czekolady
4 łyżki cukru pudru
1 łyżka kakao
1 garść migdałów

DODATKOWO:

kakao
posiekane migdały/płatki migdałowe
wiórki kokosowe

WYKONANIE:

1. Fasolę namoczyć na noc, następnie ugotować.
2. Czekoladę zetrzeć na tarce. Dodać ugotowaną, jeszcze gorącą fasolę, cukier puder, kakao i dokładnie zblendować. 
3. Migdały zalać wrzątkiem, zdjąć skórkę i uprażyć na patelni. Posiekać i dodać do masy.
4. Z masy formować niewielkie kulki. Obtoczyć każdą w wybranej posypce.



Komentarze

  1. Ostatnio wypieki i słodycze z fasoli są strasznie popularne. Ja próbowałam brownie z czerwonej fasoli i muszę przyznać, że jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty