Trufle z fasoli
Parę dni temu dostałam od mamy smsa, a w nim przepis na trufle z... fasoli. Po czym telefon: "Będę robić! Ewa poleca!". Myślę sobie: "Ewa? Nasza kuzynka? Sąsiadka? Mamy koleżanka z pracy?". W sumie nie powinnam się tak zastanawiać, gdy mama ze zdziwieniem w głosie stwierdziła: "No jak to jaka?! Ewa Wachowicz!". Zatem skoro pani Ewa poleciła, to trzeba spróbować. I wiecie co? Naprawdę warto!
SKŁADNIKI:
1 szklanka fasoli Jaś
1 tabliczka gorzkiej czekolady
4 łyżki cukru pudru
1 łyżka kakao
1 garść migdałów
DODATKOWO:
kakao
posiekane migdały/płatki migdałowe
wiórki kokosowe
WYKONANIE:
1. Fasolę namoczyć na noc, następnie ugotować.
2. Czekoladę zetrzeć na tarce. Dodać ugotowaną, jeszcze gorącą fasolę, cukier puder, kakao i dokładnie zblendować.
3. Migdały zalać wrzątkiem, zdjąć skórkę i uprażyć na patelni. Posiekać i dodać do masy.
4. Z masy formować niewielkie kulki. Obtoczyć każdą w wybranej posypce.
Ostatnio wypieki i słodycze z fasoli są strasznie popularne. Ja próbowałam brownie z czerwonej fasoli i muszę przyznać, że jest pyszne :)
OdpowiedzUsuńWitam ! swietne przepisy ! dzkoda,ze Pani juz nie wrzuca nowych.pozdrawiam
UsuńNiesamowite jakie przepisy można znaleźć przeszukując internet. Bardzo inspirujący przepis. Niedawno żona uraczyła mnie ciastem z fasoli, nie mówiąc oczywiście z czego było zrobione ;) Jak się dowiedziałem o "fasoli" to nie mogłem uwierzyć. Jak widać można zrobić smaczne smakołyki i to dietetyczne.
OdpowiedzUsuńDzięki za ten przepis!
OdpowiedzUsuńRównież bardzo dziękuję!
OdpowiedzUsuńPyszne trufle
OdpowiedzUsuńBardzo lubię trufle.
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować, bo to szalony przepis!
OdpowiedzUsuńZ pewnością spróbuje je wykonać u siebie :)
OdpowiedzUsuń