Krem z marchwi z pomarańczową nutą

        Mam ksiązkę kucharską Pascala i Karola Okrasy i nie zawaham się jej użyć! Będę z niej gotować, jak z nut! Jak na gratis do zakupów, jest całkiem do rzeczy. Wspaniale wydana, z pięknymi zdjęciami i w niesamowitym klimacie. Już pomijam fakt, że obłędnie pachnie farbą drukarską :D Jest pełna ciekawych i niesztampowych przepisów. Na pewno sporo z nich wykorzystam. 
Tymczasem polecam przepis Okrasy na zupę z marchwi. Pyszna!


SKŁADNIKI

kilogram marchwii
dwie cebule
4 cm kawałek imbiru
pół łyżeczki kminku
2 litry bulionu
1 duża pomarańcza
łyżka masła
2 łyżki oliwy
szczypta kolendry
pieprz
sól 

WYKONANIE

  1. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie z masłem.
  2. Imbir zetrzeć na tarce, marchew pokroić w półtalarki i dorzucić do cebuli. Podsmażyć. 
  3. Skórkę z pomarańczy zetrzeć, a sok wycisnąć do marchwii. Dodać skórkę i kminek. Wymieszać.
  4. Zalać całość bulionem i gotować 15 minut. 
  5. Po kwadransie całość zblendować. 
  6. Dodać kolendrę i podgotować chwilę.
  7. Podawać ze śmietaną 30% i grzankami z chleba. 


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty