Kotleciki jęczmienno-kapuściane

        Można by rzec, że sezon kapuściany w pełni:) Duszonki, kapuśniak, pierogi z kapustą...po głowie chodzą jeszcze łazanki i krokiety. Nie wiem jak Wam, ale mi brzmi to pysznie! Dziś chciałabym podzielić się pomysłem na kotlety z kapustą w roli głównej. Przepis prosty, podobnie jak samo wykonanie, a więc nic tylko: gotować, szatkować, mieszać, smażyć i jeść!;)

SKŁADNIKI:

1 woreczek kaszy jęczmiennej
0,5 główki średniej kapusty
12 dag ugotowanego brokuła
2 jajka
1 cebula
1-2 ząbki czosnku
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki otrąb owsianych
papryka słodka
cząber
majeranek
sól
pieprz
pieprz ziołowy

WYKONANIE:

1. Kapustę szatkujemy i gotujemy do miękkości. Studzimy. Po wystudzeniu odciskamy nadmiar wody i kroimy ją jeszcze na mniejsze cząstki.
2. Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
2. Cebulę należy zeszklić.
3. Do kapusty dodajemy wystudzoną kaszę, cebulę, pokrojonego brokuła, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka i przyprawy. Masę zagęszczamy bułką tarta i otrębami.
4. Smażymy na patelni i zajadamy z sosem czosnkowym. 






Komentarze

Popularne posty