Jabłecznik na prodiż

           Witajcie! Wracamy po długiej nieobecności z ciachem, które uda się nawet początkującej pani domu. Puszyste, delikatne i rozpływające się w ustach jabłko...czego chcieć więcej?!;) Idealne ciasto, gdy zaskoczą nas niespodziewani goście, a my nie mamy czegoś słodkiego do kawki. Składniki tego ciasta na pewno każdy ma w zasięgu ręki, zatem...

SKŁADNIKI:

4-5 jabłek
1 szklanka mąki
3/4 szklanki cukru (można dodać mniej)
1 cukier waniliowy
4 całe jaja
4 łyżki oleju
2 łyżeczki proszku

WYKONANIE:

1. Jaja ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym.
2. Do jajek wlewamy delikatnie 4 łyżki oleju.
3. Następnie dodajemy stopniowo przesianą mąkę z proszkiem po pieczenia.
4. Wylewamy do wysmarowanej tłuszczem formy. Na wierzch układamy pokrojone jabłka.
5. Pieczemy w 180 stopniach przez 35-40 min.
Ja ciasto upiekłam w prodiżu, ale oczywiście w piekarniku też można.




Komentarze

  1. Uwielbiam takie ciasta, w prodiżu nieraz robię.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dobrze, że wróciłyście, warto było czekać :) Następnym razem uprzedzajcie, że będzie dłuższa przerwa, ale że wrócicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dobrze, od dziś będziemy już grzeczne;))

    OdpowiedzUsuń
  4. ciasto super dziekuje za przepis

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpowiedzi
    1. Chociaż za pierwszym podejściem przeczytałam. 3-4 szklanki cukru 👌 i wpierw pomyślałam kręcąc cukier z jajami że może ciut słodkie być 🤔 później masowalismy na wzajem sobie barki bo cukier za Chiny nie chciał się rozpuścić w jajkach.... A potem piękny zapach kiedy się piekło w prodiżu i... Po 30min uzyskałam karmel, dżem jabłkowy i wszystko tak słodkie że można zemdleć 🎉 dopiero później po oburzeniu się na samą siebie, mój ukochany powiedział mi TRZY CZWARTE SZKLANKI CUKRU!! 🤣🤣🤣

      Usuń
    2. Kiedyś zrobilam ten sam błąd:))) Lody są nie słodkie, albo to ciasto za bardzo slodkie, tak skwitował to mój teść .

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty